Piotr "Złoty" Lewandowski

Piotr "Złoty" Lewandowski

KUCHARZ

Swoją ksywkę zawdzięcza złośliwości sterników, nadanej mu podczas pierwszego obozu żeglarskiego. Warszawiak, od dziecka związany z Pałacem Młodzieży w Warszawie. W wieku piętnastu lat związał się z trzema aktywnościami, które do dziś determinują jego życie prywatne i zawodowe: żeglarstwem, gastronomią i grą na gitarze. Sternik, instruktor, wychowawca, komendant i KWŻ na wielu obozach żeglarskich. Wyszkolił wielu sterników motorowodnych, żeglarzy jachtowych oraz Instruktorów Żeglarstwa. Skiper i kapitan jachtów morskich od 2003 roku.

Wszechstronnie wykształcony w zakresie turystyki i gastronomi. Magister gospodarki turystycznej Almamer, absolwent Uniwersytetu Warszawskiego - pedagogika, oraz SGGW - technologia żywienia. Uczestnik licznych kursów z zakresu ratownictwa i pierwszej pomocy przedmedycznej, ratownik wodny WOPR. Posiada wymagane świadectwa STCW dla zawodowych żeglarzy.

Doświadczenie zawodowe zdobywał między innymi w restauracjach, stacji polarnej na Spitsbergenie (PAN Horsund), czy na dalekiej Norwegi na stoku narciarskim. Zwolennik slow food, kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Przez kilka lat pływał jako kuk na zastępstwach na pokładzie STS Pogoria i S/y "Zawisza Czarny".

Prywatnie zapalony podróżnik (51 odwiedzonych krajów), górski wędrownik, narciarz, fotograf i muzyk amator. Członek założyciel zespołu szantowego "Abordaż". Przepłynął już ponad 50 tyś. Mm.

Od 2016 roku w kambuzie Pogorii.